(untitled) (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada talabaga yo‘naltirilgan ta’lim tizimida Mayers–Briggs tipologiyasining (MBTI) ikkinchi tilni o‘zlashtirish jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda MBTI tipologiyasining ekstraversiya/introversiya (E/I), sezgi/intuitsiya (S/N), tafakkur/hissiyot (T/F) va hukm qilish/idrok etish (J/P) kabi dixotomik o‘qlari asosida o‘quvchilarning kognitiv, psixologik va kommunikativ xususiyatlari o‘rganiladi. Shuningdek, turli shaxs tiplariga mansub o‘quvchilarning til o‘rganish uslublari, motivatsiyasi va kommunikativ faoliyatidagi farqlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari MBTI qat’iy belgilovchi vosita emasligini, balki tabaqalashtirilgan va shaxsga yo‘naltirilgan ta’limni tashkil etishda dinamik diagnostik asos sifatida qo‘llanishi mumkinligini ko‘rsatadi. Maqolada MBTI tipologiyasidan foydalanish orqali o‘quvchilarning individual ehtiyojlari va o‘quv uslublarini hisobga olgan holda samarali ta’lim strategiyalarini ishlab chiqish imkoniyatlari yoritilgan.