(untitled) (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Ushbu maqolada ingliz tilini chet tili sifatida o’qitishda multimedia va raqamli texnologiyalarni integratsiyalashning o’rni hamda pedagogik ahamiyati tadqiq etiladi. Tadqiqotning maqsadi — kompyuter ko’magidagi til o’rganish (CALL), internet resurslari va mobil ilovalar an’anaviy o’qituvchi markazlashgan ta’lim modelini zamonaviy talaba markazlashgan paradigmaga qanday aylantirayotganini aniqlashdan iborat. Tadqiqot nazariy manbalarni qiyosiy-tahliliy o’rganish, to’rt asosiy til ko’nikmasiga tatbiq etiladigan raqamli vositalarning tavsifiy tahlili hamda ESL auditoriyasidagi pedagogik kuzatuvga asoslanadi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, raqamli integratsiya talabalarning autentik til muhitiga kirishini kengaytiradi, muloqotdagi psixologik to’siqlarni pasaytiradi, motivatsiyani oshiradi hamda tinglash, gapirish, o’qish va yozish ko’nikmalari bo’yicha talaba mustaqilligini qo’llab-quvvatlaydi. Muhokamada texnologiya o’qituvchining o’rnini bosmasligi, balki uni to’ldirishi, o’qituvchining vazifasi esa bilim uzatuvchidan ta’lim jarayoni fasilitatoriga aylanishi ta’kidlanadi. Maqola oliy ta’lim muassasalarining ESL o’quv dasturiga raqamli texnologiyalarni mutanosib joriy etish bo’yicha amaliy tavsiyalar bilan yakunlanadi.