(untitled) (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Reflektiv amaliyot zamonaviy ingliz tilini o’qitishning (ELT) asosiy elementiga aylandi. Ushbu tadqiqotda uchta tarkibiy refleksiya strategiyasi – video yozuv orqali o’z-o’zini kuzatish, hamkasblar tomonidan fikr-mulohaza almashish sikllari va narrativ kundalik yuritish – oliy ta’lim tizimida ingliz tilini xorijiy til sifatida o’qituvch o’qituvchilarning pedagogik samaradorligiga ta’siri o’rganiladi. Aralash tadqiqot dizayniga asoslanib, ish yigirma to’rt haftalik semestr davomida 50 nafar ingliz tili o’qituvchisining dars berish ko’rsatkichlari, kasbiy munosabatlari va pedagogik qarorlar qabul qilishdagi o’zgarishlarini kuzatib boradi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, muntazam reflektiv faoliyat bilan talabalar o’quv natijalari o’rtasida statistik jihatdan muhim bog’liqlik mavjud bo’lib, o’qitish samaradorligining ayrim ko’rsatkichlari bo’yicha o’sish 50 foizdan oshdi. Olingan ma’lumotlar shuni tasdiqlaydiki, barqaror refleksiya o’qituvchining kognitiv jarayonlari va hissiy boshqaruvini o’zgartiradi hamda rasmiy tayyorgarlik bilan amaliy dars berish o’rtasidagi bo’shliqni kamaytiradi. Tadqiqot shunday xulosaga keladiki, reflektiv amaliyot kasbiy o’sishning ikkinchi darajali elementi emas, balki samarali ingliz tilini o’qitish talab qiladigan moslashuvchan, o’quvchi markazli ta’limni shakllantirish uchun markaziy ahamiyatga ega.