BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA GRAMMATIK KOMPETENTLIKNI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY-PEDAGOGIK ASOSLARI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida grammatik kompetentlikni shakllantirishning nazariy-pedagogik asoslari yoritilgan. Unda grammatik kompetentlik tushunchasining mazmuni, uning ona tili ta’limidagi o‘rni, boshlang‘ich sinf o‘quvchilari nutqiy rivojlanishidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada grammatik bilim, ko‘nikma va malakalarni shakllantirishda kompetensiyaviy yondashuv, yosh xususiyatlarini hisobga olish, didaktik tamoyillarga tayanish hamda o‘quvchilarning amaliy nutqiy faoliyatini rivojlantirish masalalari ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Boshlang‘ich ta’lim jarayonida grammatik kompetentlikni rivojlantirish o‘quvchilarning to‘g‘ri, ravon va mantiqiy fikrlashini, yozma va og‘zaki nutq madaniyatini shakllantirishda muhim pedagogik omil ekani asoslab beriladi.