SUN'IY INTELLEKT DAVRIDA AXBOROT ETIKASI: FALSAFIY MUAMMOLAR (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Sun'iy intellekt texnologiyalarining jadal rivojlanishi axborot etikasi oldiga yangi falsafiy muammolarni qo'ymoqda. Ushbu maqolada sun'iy intellekt davrida axborotni yig'ish, qayta ishlash va tarqatish bilan bog'liq axloqiy masalalar — shaxsiy ma'lumotlar maxfiyligi, algoritmik shaffoflik va mas'uliyat, adolat hamda inson avtonomiyasi — falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Axborot etikasining tarixiy ildizlari kibernetika va kompyuter etikasidan zamonaviy raqamli etikagacha bo'lgan rivojlanishda ko'rib chiqiladi. Maqolada xalqaro (YUNESKO, Yevropa Ittifoqi) va milliy normativ hujjatlarda belgilangan etik tamoyillar qiyosan o'rganiladi hamda sun'iy intellektga insonparvarlik va madaniy o'ziga xosliklarni hisobga oluvchi yaxlit yondashuv zarurligi asoslanadi.