GLOBALLASHUV JARAYONLARINING ZAMONAVIY FALSAFIY PARADIGMALARI VA ULARNING TA’LIM TIZIMIGA TA’SIRINING FALSAFIY ASPEKTLARI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada globallashuv jarayonlarining zamonaviy falsafiy paradigmalarini ta’lim tizimiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi liberal va neomarksistik paradigmalar doirasida globallashuvning ta’lim mazmuni, pedagogik texnologiyalar hamda talabalarning tanqidiy fikrlash kompetensiyalarini shakllantirishga ko‘rsatadigan ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqotda qiyosiy-tahliliy, tizimli va falsafiy-pedagogik yondashuvlardan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, globallashuv ta’limning internatsionallashuvi, akademik mobillik va raqamli ta’lim imkoniyatlarini kengaytirish bilan birga, axborot oqimining ortishi hamda mafkuraviy ta’sirlarning kuchayishiga sabab bo‘lmoqda. Shu bois D. Halpern tomonidan ishlab chiqilgan tanqidiy fikrlash modeli talabalarda axborotni tahlil qilish, dalillarni baholash, muqobil qarashlarni qiyoslash va asosli xulosalar chiqarish kompetensiyalarini rivojlantirishning muhim metodologik asosi sifatida namoyon bo‘ladi. Xulosa sifatida globallashuv sharoitida ta’lim jarayoniga tanqidiy fikrlashga yo‘naltirilgan metodlarni integratsiya qilish zarurligi asoslandi.