KLASTER METODIDAN FOYDALANISH ORQALI OLIY TA’LIM TALABALARI O‘QISH KO‘NIKMALARINI TAKOMILLASHTIRISH (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida murakkab ilmiy va badiiy matnlarni o‘qib tushunish jarayonida talabalar duch keladigan qiyinchiliklarni bartaraf etishda klaster metodining samaradorligi tadqiq etiladi. Grafik organayzerlar, aqliy xaritalar (mind mapping) va konseptual xaritalar asosida qo‘llaniladigan klaster metodi o‘qish ko‘nikmalarini rivojlantirishning samarali pedagogik strategiyasi sifatida tahlil qilinadi. Tadqiqot o‘n yettita ilmiy manba asosida olib borilib, universitet talabalari ishtirokidagi empirik izlanishlar natijalari umumlashtirilgan. Tadqiqot metodologiyasi o‘qishdan oldingi g‘oyalarni faollashtirish, o‘qish jarayonida ma’lumotlarni tizimlashtirish va o‘qishdan keyingi sintez bosqichlarini qamrab oladi. Natijalar klaster metodidan foydalangan talabalar an’anaviy o‘qitish usullariga nisbatan yuqori natijalarga erishganini, ayrim tadqiqotlarda ko‘rsatkichlar 54 foizgacha oshganini ko‘rsatadi. Shuningdek, talabalar ushbu metodni xotira yuklamasini kamaytiruvchi va matn tuzilmasini yaxshiroq anglashga yordam beruvchi samarali kognitiv tayanch sifatida baholaganlar. Tadqiqot xulosalariga ko‘ra, klaster metodi 5.0 jamiyati sharoitida akademik savodxonlik va uzoq muddatli bilimlarni o‘zlashtirishni rivojlantirishning samarali vositasi hisoblanadi.