USKUNALARNI ALMASHTIRISH VA TEXNIK XIZMAT KO‘RSATISH XARAJATLARINI MINIMALLASHTIRISH UCHUN MATEMATIK DASTURLASH MODELI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada 7 yillik rejalashtirish davri uchun uskunalarni almashtirish va ta’mirlash xarajatlarini minimallashtirish muammosi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda uskunaning xarid narxi, yillik ta’mirlash xarajatlari hamda qoldiq qiymatlari hisobga olinib, matematik dasturlash modeli ishlab chiqilgan. Dinamik dasturlash yondashuvi asosida segment xarajatlari hisoblangan va yo‘naltirilgan atsiklik graf yordamida uskunalarni almashtirishning optimal strategiyasi aniqlangan. Microsoft Excel dasturida bajarilgan hisob-kitoblar umumiy xarajatlarni minimallashtiruvchi yechimni tasdiqlagan hamda eng maqbul qaror variantini ko‘rsatgan. Olingan natijalar sanoat korxonalarida uskunalardan samarali foydalanish, uzoq muddatli texnik boshqaruv va xarajatlarni rejalashtirishni takomillashtirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.