SUN’IY INTELLEKT TIL O‘RGANISHDAGI XAVOTIRNI KAMAYTIRISH VA INGLIZ TILINI O‘ZLASHTIRISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH VOSITASI SIFATIDA: GIBRID PEDAGOGIK YONDASHUV (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada sun’iy intellektning ingliz tilini o‘rganish jarayonida o‘quvchilarning til bilan bog‘liq xavotirini kamaytirish va xorijiy til ta’limining an’anaviy yondashuvlarini transformatsiya qilishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqot sun’iy intellekt asosida ishlovchi suhbat platformalari, generativ til modellari, raqamli avatarlar va o‘qituvchi yordamchi vositalarining shaxsiylashtirilgan, interaktiv hamda psixologik jihatdan xavfsiz ta’lim muhitini yaratishdagi imkoniyatlariga qaratilgan. Zamonaviy AI texnologiyalariga asoslangan ta’lim amaliyotlarining konseptual tahlili natijasida beshta asosiy pedagogik ta’sir aniqlangan: nutqiy xavotirni kamaytirish, til amaliyotiga uzluksiz kirish imkoniyatini yaratish, multimodal fikr-mulohaza (feedback) taqdim etish, o‘qituvchining muntazam vazifalarini avtomatlashtirish hamda o‘qituvchi va sun’iy intellekt hamkorligiga asoslangan gibrid ta’lim modelini shakllantirish. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt o‘quvchilarga baholanishdan qo‘rqmasdan ingliz tilida muloqot qilish, tezkor fikr-mulohaza olish va kommunikativ ishonchni rivojlantirish imkonini beruvchi qulay muhit yaratishini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, maqolada sun’iy intellekt insoniy empatiya, axloqiy mas’uliyat va pedagogik intuitsiyani to‘liq almashtira olmasligi ta’kidlanadi. Xulosa sifatida, eng samarali model to‘liq avtomatlashtirilgan ta’lim emas, balki sun’iy intellekt o‘qituvchining kasbiy salohiyatini kuchaytiradigan muvozanatli gibrid ta’lim tizimi ekanligi asoslab beriladi.