MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA KATTA GURUH BOLALARINI SAVOD O‘RGATISHGA TAYYORLASHDA XALQARO TA’LIM DASTURLARIDAN FOYDALANISHNING METODIK ASOSLARI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada maktabgacha ta'lim tashkilotlarida katta guruh bolalarini savod o'rgatishga tayyorlash jarayonida xalqaro ta'lim dasturlaridan foydalanishning metodik asoslari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda maktabgacha yoshdagi bolalarda ilk savodxonlik kompetensiyalarini rivojlantirishning zamonaviy pedagogik yondashuvlari yoritilib, Montessori, Reggio Emilia, HighScope, Creative Curriculum hamda Cambridge Early Years kabi xalqaro dasturlarning metodik imkoniyatlari o'rganilgan. Shuningdek, ushbu dasturlarning o'ziga xos pedagogik tamoyillari, ta'lim mazmuni, rivojlantiruvchi muhitni tashkil etish, o'qituvchi faoliyatini rejalashtirish hamda bolaning individual rivojlanishini qo'llab-quvvatlashdagi ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko'ra, xalqaro ta'lim dasturlarining ilg'or tajribalarini milliy maktabgacha ta'lim tizimiga moslashtirish bolalarning fonematik eshituvini, og'zaki nutqini, lug'at boyligini, muloqot madaniyatini hamda o'qish va yozishga psixologik tayyorgarligini samarali rivojlantirish imkonini berishi asoslangan.