KASBIY TAʼLIM TIZIMIDA RFID TEXNOLOGIYASINI JORIY ETISHNING DOLZARB JIHATLARI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur tahliliy maqolada kasbiy taʼlim tashkilotlarida RFID texnologiyasini joriy etishning dolzarb jihatlari taʼlim menejmenti nuqtayi nazaridan tahlil qilingan. Maqolada texnikumlarda o‘quv-laboratoriya jihozlari, ustaxona asbob-uskunalari, kompyuter texnikasi, kutubxona fondi va boshqa moddiy-texnik resurslarni identifikatsiyalash, inventarizatsiya qilish va monitoring yuritish jarayonlaridagi mavjud boshqaruv muammolari ochib berilgan. RFID texnologiyasi oddiy texnik vosita emas, balki “resurs - joylashuv - masʼul shaxs - foydalanish holati - monitoring - boshqaruv qarori” zanjirini shakllantiruvchi raqamli boshqaruv mexanizmi sifatida asoslangan. O‘zbekiston kasbiy taʼlim tizimida raqamlashtirish, elektron platformalar, laboratoriya va ustaxonalarni zamonaviy jihozlash bo‘yicha belgilangan normativ vazifalar bilan RFID texnologiyasining imkoniyatlari bog‘langan. Yakunda RFID asosidagi resurslar boshqaruvi uchun indikatorlar tizimi va bosqichma-bosqich joriy etish mexanizmi taklif qilingan.