MAKTABGACHA TA'LIM MUASSASALARIDA NUTQNI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK ASOSLARI: ILMIY QARASHLAR TAHLILI (Zamonaviy ilmiy-texnik tadqiqotlar, 2026)
Mazkur maqolada maktabgacha ta'lim muassasalarida bolalar nutqini rivojlantirishning pedagogik va psixologik asoslari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Nutq rivojlanishining yosh xususiyatlari, tilni egallash jarayonining psixologik mexanizmlari hamda pedagogik shart-sharoitlari yoritiladi. L.S. Vigotskiy, A.R. Luriya, A.N. Leontyev, J. Piaget, J. Bruner, M. Montessori va boshqa olimlarning ilmiy qarashlari qiyosiy tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbek pedagog olimlarining maktabgacha yoshdagi bolalar nutqini rivojlantirishga oid tadqiqotlari umumlashtirilib, zamonaviy maktabgacha ta'lim amaliyoti uchun muhim ilmiy xulosalar beriladi. Maqola sharhli tahlil asosida yozilgan bo‘lib, mavjud ilmiy yondashuvlarning umumiy va farqli jihatlarini ochib beradi.